במלאת שנתיים ללחימה מפרסם בצלם, בתום תחקיר יסודי, את הנתונים המלאים בנוגע להרוגים ב"מבצע צוק איתן". מהנתונים עולה כי כמעט שני שליש (63%) מהפלסטינים שהרגו כוחות הביטחון הישראליים במהלך הלחימה לא השתתפו בלחימה: 1,394 בני אדם מתוך 2,202. כרבע מהם – 526 במספר – היו ילדים מתחת לגיל 18. ממשלת ישראל התנערה כמעט לחלוטין מאחריותה לפגיעה העצומה באזרחים והטילה את מלוא האחריות לכך על חמאס.
על המשמעויות המוסריות והמשפטיות של מדיניות תקיפת בתי המגורים ברצועת עזה בקיץ 2014.
בתגובה להודעת הפרקליטות הצבאית כי הורתה על פתיחת חקירות במקרים "חריגים" במהלך מבצע צוק איתן, אומר בצלם כי על סמך ניסיון העבר אינו תולה תקוות רבות בכך שהבדיקות יובילו לחקירות רציניות או לתוצאות כלשהן מלבד טיוח. בצלם הודיע בתחילת השבוע כי לא יסייע למנגנון החקירה הצבאי הקיים, שבמתכונתו הנוכחית אינו אלא תיאטרון של חקירות לכאורה, ודרש להחליפו במנגנון חקירה עצמאי, שקוף ובלתי תלוי.
"מבצע צוק איתן", שהחל ב-8.7.14, הסתיים לפני ימים ספורים, בהפסקת אש שהחלה ב-26.8.14 בערב. בחלק מהמקרים הפרה ישראל את הוראות המשפט ההומניטארי הבינלאומי, ומעל מקרים רבים אחרים מרחפת עננת חשד כבדה שהוראות אלה הופרו. למרות זאת, בצלם אינו מתכוון לדרוש ממנגנוני החקירה הישראליים הקיימים לחקור חשדות אלה.
יש דין ובצלם, שני ארגוני זכויות האדם הישראליים המובילים במעקב אחר חקירות של עבירות שביצעו אנשי כוחות הביטחון כלפי פלסטינים, קובעים כי מערכת אכיפת החוק הצבאית כושלת לחלוטין. הארגונים טוענים, לאחר בחינת תוצאות של מאות חקירות, כי מערך החקירות הקיים לא מאפשר חקירה רצינית ואפקטיבית וכי המנגנון סובל מכשלים מבניים חמורים ההופכים אותו לחסר יכולת לקיים חקירות מקצועיות.
על פי פרסומים בתקשורת, בימים האחרונים הרגו פלסטינים חמושים מארגון חמאס למעלה מעשרים פלסטינים ברצועת עזה, בחשד ששיתפו פעולה עם ישראל. תמונות של ההוצאות להורג פורסמו באמצעי התקשורת. על פי הדיווחים, מאז יום חמישי ה-21.8.14, הוצאו להורג כ-25 פלסטינים, בהם שבעה פסטינים שהוצאו להורג בכיכר מרכזית בעזה.
הנהלת בצלם והצוות מביעים את צערם ומשתתפים באבלו של עמיתנו עיסאם יונס, מנכ"ל ארגון זכויות האדם אל-מיזאן ברצועת עזה, על מות אביו ואשת אביו בהפצצת חיל האוויר ברפיח בבוקר ה-21.8.14.
במהלך הלחימה ברצועת עזה הופצצו עשרות בתים על יושביהם. בתרשים שלפניכם מוצגים פרטיהם של בני משפחה שנהרגו ב-72 הפצצות והפגזות על בתיהן. במקרים אלה נהרגו 547 אנשים, מתוכם 125 נשים מתחת לגיל 60, 250 קטינים וקטינות ו-29 נשים וגברים בגיל 60 ומעלה. עברו עם הסמן על הבתים לפרטים נוספים. הנתונים מבוססים על תחקיר ראשוני. בצלם ממשיך לתחקר את האירועים ולעדכן את הנתונים.
שופטי בג"ץ דחו היום את עתירת בצלם לחייב את רשות השידור לפרסם תשדיר שבו הוקראו שמות ילדים שנהרגו בעזה בכותרת גם לילדים בעזה יש שמות. השופטים ביקרו את ההחלטה של הרשות לשדר את תשדיריהם של המטה לחוסן לאומי ושל חב"ד, החלטה שבוטלה לאחר עתירת בצלם, אולם קיבלו את טענת רשות השידור כי מדובר ב"טעות".
משטר האפרטהייד והכיבוש הישראלי כרוך ממהותו בהפרה שיטתית של זכויות האדם. בצלם פועל במטרה להביא לסיומו, מתוך הכרה שרק בדרך זו ניתן לממש עתיד בו זכויות האדם, דמוקרטיה, חירות ושוויון יובטחו לכל בני האדם – פלסטינים וישראלים – החיים בין הירדן לים.